pátek 22. března 2013

Návod - obal na tablet III. / Tablet (i-pad) cover sewing tutorial, part III.

Tak ja som sa konečne dopracovala k úspešnému koncu a nebudem teda zdržovať v práci ani vás a konečne ponúknem poslednú - 3. časť návodu.
Včera večer som ešte ušila úplne nové zapínanie, lebo som u prvého nebola spokojná s prešitím a po vypáraní boli viditeľné dierky, takže už nebolo použiteľné. Pridala som si práce, ale myslím, že to stálo za to a napadlo mi rovno aj to, ako sa dá oproti prvej verzii obalu vylepšiť tá zarážka na zadnej strane. Vyrobila som jú identickým postupom ako zapínanie (pracku a "placku" :)) samotné, čiže obalením dvoch kusov ľubovoľne narýsovaného tvaru decovilu do látky a prišitím najprv k sebe rubovými stranami a nakoniec prešitím k samotnému základu. Viac už napovedia fotografie:

 1. Vymerajtie stred a prišite pracku aj "placku", obé nesúce magnety, na ich budúce miesto. Nezabúdajte pri tom na nejakú rezervu, aby ste to po navlečení na tablet dopli a zase na druhú stranu pozor, aby to nebolo zbytočne voľné. Doporučujem zase všetko vymerať aj s tabletom medzi dvoma vrstvami. Hneď pod pracku príde našiť zarážka. Ja ju mám niekoľkonásobným prešitím, aby skutočne držala, prišitú zhruba v dvoch tretinách. Spodná a dlhšia časť bude slúžiť na "zarazenie" ohnutej prednej časti, ktorá bude podopierať tablet, ak sa vám ho práve nebude chcieť držať v rukách a budete ho chcieť mať zdvihnutý tak, aby ste na neho videli. Horná a menšia časť zarážky slúži na "zarazenie" pracky, ktorá nevzhľadne vytŕča, keď je tablet v polohe vyššie popísanej.

 Takto vyzerajú jednotlivé komponenty našité a v detaile.

 2. Konečne sa budú diať veľké veci :) Našpendlíme vrchný a spodný predný diel presne v časti, kde sa prelamujú a túto časť rovno prešijeme (ja používam ozdobné viacnásobné prešitie, lebo sa mi páči, keď je vidno farbu nite, ktorá ladí k látkam, ale nie je to samozrejme nutné).

 3. Ľavú i pravé "otváraciu" časť podložíme na začiatku vystrihnutou výztuhou penefol (event. kartonom), o pol cm menšou než decovilové časti. Dotlačte penefol až k práve prešitej ryske a uistite sa, že to má z každej strany ku krajom cca rovnako.
Okolo celého obvodu prešite ručne matracovým stehom. Kto nevie, ako sa taký steh šije, zadá do googlu "blind stitch" a študuje ;) Na fotke vpravo som sa snažila o detail prešitého úseku oným stehom, aby ste mali predstavu. Kto šil s Bellet, je mu iste tento steh známy, ostatným naozaj doporučujem preskúmať techniku na internete.

 4. Po ručnom zošití poistíme všetko ešte strojovým šitím. Ihlu si vymeňte za čo najsilnejšiu (použila som Schmetz "100") a patkou s vodičom som všetko obšila tým istým ozdobným stehom ako predelovú rysku a to cca pol cm od kraja (čo by malo byť práve po vložený penefol.
Zadná stran je na finálne obšitie komplikovanejšia, o čom sa presvedčila u prvého obalu a chcem sa vyhnúť rovnakej chybe a ušetriť sebe i vám námahu a preto doporučujem zadnú stranu (len vrchný diel potiahnutý hlavnou látkou) prešiť tým istým ozdobným stehom dookola ešte pred zošitím s ostatnými vrstvami. Kvoli gumičkám a látkovým hadom našitým na vnútornej časti by ste to potom prešili len veľmi ťažko (ja teda vobec a tak mám prvý obal na zadnej strane prešitý len v určitých úsekoch) a bolo by škoda pripraviť sa o tú parádu. (Vľavo na obrázku vidíte samostatnú zadnú časť i s prešitím)

 5. Teraz už nič nebráni tomu položiť penefolovú výztuhu na jej miesto a všetky tri vrstvy zošiť opäť matracovým stehom (používam ako pomocníkov takéto "kvačíky", ako vidíte na obrázku vpravo, pekne mi vrstvy zafixujú na mieste).

 6. Je skoro hotovo. Kto sa nebojí, že mu ručný ste povolí, mohol by v bode vyššie skončiť. Ja ale poistím steh strojovo a to tak, že presne v linke ozdobného prešitia povediem jednoduchý steh, ale už len medzi našitými gumičkami a látkovými hadmi a to po dvoch dlhých a krátkych stranách, zatáčky vynechávam. Je fajn vymeniť spodnú niť, aby sa farebne hodila k látke vnútra. Ja som nemala tyrkysovú, použila som svetlo šedú, ale myslím, že je vcelku nenápadná. Tak a to je celé. Naplňte obal obsahom, spokojne sa usmievajte a buďte na seba hrdé :)




16 komentářů:

  1. Barborko, úžasný...jen co dodělám resty a dorazí mi penefol, tak jdu do toho! Děkuju za krásnej návod!

    OdpovědětVymazat
  2. ach, je taký krásny, že asi budem musieť niekedy ... nemôžem si pomôcť :)

    OdpovědětVymazat
  3. Barborko, udělala jsi teda ohromný kus práce v tom návodu! krásně jsi to podala do nejmenších detailů. nejsem si úplně jistá, že to zvládnu, jako ty to mít určitě nebudu, ale chci to někdy zkusit. díky, díky moc!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Barborka, super návod. Teda ja som v slabej chvilke ponúkla ušitie obalu mojej sestre, ale to som ešte tento návod neštudovala, teraz keď to vidím, ou,ou, som zvedavá sama:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jéééé, co se to tu děje, já se snad do něj pustím taky, tleskám, krásný návod!!!! Musím si zase udělat čas na naše psaní, nevím nic, co se děje. Skvělé, skvělé!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Veľmi pekne ďakujem, že ste ocenili moju námahu a návod sa vám páči. Ešte väčšiu radosť mi urobíte, keď sa do neho skutočne pustíte a nezabudnite sa pochváliť. Som veľmi zvedavá, ako ich ešte inak prizdobíte, vylepšíte a pod. ;)

    OdpovědětVymazat
  7. jeeej aj aj chcem taký, ale asi by som to nezvládla, klobúk dole, krásne :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ja už som skúsila a som nadšená ja a ešte viac deti :) - super návod, Barborkaa, VEEEEĽMI KRÁSNE ĎAKUJEEEEEEM - http://mdupka.blogspot.sk/2013/08/obal-na-tablet.html

    OdpovědětVymazat
  9. Barborko, dlouho jsem se těšila, že jednou tvůj návod využiju... trvalo mi to sice opravdu déle, než jsem se k tomu dostala, ale konečně jsem se dostala! jsem nadšená! děkuju, děkuju ti velmi za krásně zpracovaný návod, bez kterého by mě vůbec nenapadlo něco takového zkusit. krásně jsi návod vypracovala, perfektně nafotila. svou čtečku používám denně a konečně ji mám hezky zabalenou. i možnost stojánku mi hodně pomáhá. asi už uplatňuješ svoje nesčetné talenty v zaměstnání a moc času na blog nezbývá... (je super, že jsi trošku ze svých darů stihla utrousit do širého světa tady na blogu během své mateřské...) doufám, že se ti dobře daří. opatruj se a měj se nádherně! Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Hanička, ani nevieš, ako veľmi ma Tvoje slová zahriali na srdci... vždy si mala ten dar a ja som šťastná, že niektoré veci či ľudia sa nemenia. Máš pravdu, nemám na krásne tvorivé záľuby už ani trochu času a zdieľať len náš bežný život a zážitky ma zase veľmi neláka, preto je tých príspevkov za posledné mesiace tak zúfale málo. Snáď sa ešte niekedy vrátia "staré dobré časy"! A keby aj nie, ostali mi krásne spomienky na ten čas a na vzácnych ľudí, ktorí obohatili moj život... a Ty medzi nich jednoznačne patríš. Naučila si ma, že niekedy sa musím prinútiť spomaliť a odpovedať si na otázku, čo v živote je skutočne doležité. Lebo iank by už zajtra mohlo byť neskoro... to ja Tebe ĎAKUJEM!

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Skvely navod, dakujem. Podarilo sa mi usit puzdro.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, tento komentar mi unikol :( Super, mam velku radost, ze i po takej dobe navod este niekomu posluzi. Ja som ho teraz tiez oprasila, lebo sijem obal pre mojich syncekov na tablety do auta a veru som rada, ze som to takto spracovala, lebo z pamati uz by som to asi nedala :D

      Vymazat
  13. Našel jsem Mr. Pedro na blogu od někoho, kdo ho doporučuje každému, kdo hledá půjčku. Byl jsem tak nadšený a motivovaný být v této pozici finanční svobody, protože moje rodina hladověla, oslovil jsem pana Mr. Pedro v žádosti, kterou jsem mu řekl, můj životní příběh o finanční situaci, pošle mi formulář žádosti, abych vyplnil své údaje, což jsem udělal, poté, co mi poslal smlouvu o půjčce, předal jsem ji svému právníkovi k vyřízení podívejte se a poraďte mi jak dál. Podepsal jsem smlouvu o půjčce poté, co byla moje půjčka schválena před několika hodinami, banka mě kontaktuje ohledně převodu prostředků a poplatků, které musím uhradit na přepážce banky. bylo velmi příjemné pracovat s panem Pedrem a velmi mu děkuji za pomoc, kterou mi poskytl a která opravdu pomohla mé rodině hladovět. Kontaktujte prosím Mr. Pedro na e-mailu: pedroloanss@gmail.com, protože je vždy zaneprázdněn, ale mají s ním také dalšího profesionálního spoluhráče.

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...